Klarinet

De klarinet is één van de meest bespeelde houten blaasinstrumenten. Het geluid van de klarinet wordt geproduceerd door het riet, dit wordt in beweging gebracht door de lucht van de klarinettist(e). De klarinet heeft een helder en expressief geluid.

De klarinet bestaat uit vijf delen: de beker, het onderstuk, het bovenstuk, het tonnetje en het mondstuk. De klarinet wordt tegenwoordig gemaakt van Afrikaans 'blackwood'. Ook zijn er kunststof klarinetten op de markt, deze worden veel bespeeld door leerlingen. De klarinet kan men in bijna alle soorten van muziek horen worden, zowel in orkestmuziek, kamermuziek, jazz, klezmer, pop, enz. Ook voor solo-spel is de klarinet een populair instrument. De klarinetfamilie bestaat grofweg uit:

De es-klarinet
De es-klarinet is de kleinste soort van klarinet en daarom de hoogst klinkende klarinet. Ze wordt daarom meestal voor de hoge melodielijntjes gebruikt.

De bes-klarinet
Als we het over klarinet hebben, hebben we het meestal over de bes-klarinet. De bes-klarinet wordt daarom ook wel de 'gewone' klarinet genoemd.

De alt-klarinet
De alt-klarinet zit qua hoogte tussen de bes- en de basklarinet in en wordt daarom vaak voor de begeleiding gebruikt. Deze klarinet heeft bovenaan een kleine knik omdat het anders moeilijk is om nog bij de kleppen te kunnen.
De basklarinet
De basklarinet wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt voor de bastonen. Hij heeft, omdat hij zo lang is, een kronkel aan de boven en onderkant om dezelfde reden als bij de alt-klarinet, nl. omdat je anders niet bij de kleppen kunt.

De contra-alt-klarinet en contrabasklarinet
De contra-alt-klarinet en de contrabasklarinet zijn voor de uiterst lage en donkere tonen. Ze zijn daarom zó lang dat ze helemaal dubbelgevouwen zijn om bij de kleppen te kunnen komen.