Introductie

Het Arnhems Klarinettenkoor (AKK), opgericht in 1989, is een in Nederland weinig voorkomend type muziekensemble. Het bestaat uit 28 amateur-klarinettisten, die uitsluitend de instrumenten uit de klarinetfamilie bespelen: de es-, bes-, alt-, contra-alt-, bas- en contrabasklarinet.

De naam “Klarinettenkoor” is afgeleid van de in Amerika veel voorkomende 'Clarinet Choirs'. Op de High Schools aldaar wordt veel aan sport gedaan, maar ook aan muziek. Men groepeerde alle klarinetten tot één geheel en vormde zo een Clarinet Choir, dus net als bij de menselijke stem, een koor. Daarom spreken we hier van een Klarinettenkoor.
Het repertoire van het AKK omvat meer dan 150 partituren. Zwaartepunt ligt bij de klassieke muziek, van vroeg klassiek tot eigentijdse componisten. Daarnaast staan vele klassieke jazz composities op het repertoire. Het AKK geeft concerten in Arnhem en omgeving, maar ook buiten de regio en ook over de landsgrenzen is het AKK actief. Bijzonder waren de optredens in België, Duitsland en Frankrijk.

In 2002 bereikte het Arnhems Klarinettenkoor een finaleplaats in het Internationale Concours voor blazersensembles in Veenendaal. Het AKK heeft in de periode 2004 tot en met 2011 zeer succesvolle tournees gemaakt in respectievelijk Noorwegen, Oostenrijk en Zuid Frankrijk.